تمام كاربران اينترنت از موتورهاي جستجو براي يافتن مطالب دلخواه خود بهره ميگيرند اما امروزه شاهد آن هستيم كه جستجوهايي كه در موتورهاي مختلف (از جمله گوگل) انجام ميدهيم، لبريز از نتايج اسپم و تبليغاتي هستند كه در واقع فاقد محتويات مورد نظر ميباشند. هدف اين سايتها صرفاً تبليغات است و براي اينكه رتبهي بالايي در نتايج جستجوي گوگل داشته باشند، گوگل را فريب ميدهند تا بعنوان اولين نتايج ظاهر شوند اما اين نتايج ظاهري بوده و به هيچوجه ما را به نتيجه مطلوبي كه از جستجوي گوگل انتظار داشتيم نميرسانند.
براي مثال به جستجوي زير كه براي يافتن «جزوه كارشناسي ارشد كامپيوتر» انجام شده است دقت كنيد. 50% از نتايج صفحه اول جستجوي گوگل را سايتهاي تبليغاتي تشكيل ميدهند.
استفاده از عملگرهاي جستجو در گوگل
افرادي كه دانش كافي از روشهاي جستجو در گوگل دارند ميدانند كه ميتوان نتايج سايتهاي نامطلوب را از جستجوي گوگل حذف كرد؛ براي مثال اگر بدانيم اين سايتهاي نامطلوب x.com و y.com هستند، ميتوان در هنگام جستجو به دنبال «جستجوی موضوع» چنين نوشت:
جستجوی موضوع -site:x.com -site:y.com
اما اين كار دو مشكل عمده دارد:
- ندانستن آدرس تمام اين سايتهاي نامطلوب و تبليغاتي،
- طولاني شدن عبارت جستجو (زيرا گوگل محدوديتي در مورد طول عبارت مورد جستجو دارد).
البته اين باعث نميشود كه نااميد شويم زيرا گوگل، سرويس بسيار خوبي به نام «موتور جستجوي سفارشي» يا custom search engine دارد كه ميتوان از آن براي حل اين مشكل استفاده كرد.
موتور جستجوي سفارشي «گوگل منهاي تبليغات»
شما با مراجعه به اين سرويس ميتوانيد يك موتور جستجوي سفارشي براي خود (يا ديگران) بسازيد. من همين كار را انجام دادم و يك موتور جستجوي سفارشي ساختم كه تعداد نسبتاً قابل توجهي از سايتهاي تبليغاتي و نامطلوب را از نتايج جستجوهايي كه انجام ميدهيم حذف ميكند (حدود 200 سايت تبليغاتي كه آدرس آنها را از جاهاي مختلف جمعآوري كردم و به مرور زمان هم آنها را كاملتر خواهم كرد).
شما هم ميتوانيد با تايپ كردن كليدواژههاي دلخواه خود در جعبه متني به جستجو در گوگل، بدون مواجهه با سايتهاي تبليغاتي بپردازيد (اطلاعات بيشتر در مورد نحوه استفاده از موتور جستجوي «گوگل منهاي تبليغات»):